The special UN envoy for HIV/AIDS in Asia and the Pacific recently called for more aggressive efforts in Indonesia to prevent the spread of the disease to the general population। Indonesia faces a growing AIDS problem, particularly among drug users and prostitutes। However, the country's overall estimated HIV infection rate remains among the lowest in the region, about 0।4 percent of the populeshan.
"The window of opportunity is now open to keep the epidemic at low levels," said Nafis Sadik, the UN envoy। She recommended Indonesia step up its current programs to promote behavior change and the use of condoms.
According to the National AIDS Commission, religious groups in Indonesia, the world's most populous Muslim nation, have strongly criticized campaigns promoting condom use, saying they encourage promiscuity।
The commission estimates Indonesia will have 1 million HIV/AIDS cases by 2015 if more is not done to fight the disease। Currently, the government has recorded 10,000 AIDS cases, but the commission estimates there are hundreds of thousands of unreported cases.
Sadik said the province of Papua, on Indonesia's easternmost fringe, requires special attention as the disease has started to spread from prostitutes to housewives। Papua's number of cases is nearly 20 times the national average, according to a 2007 government survey. Health experts say the disease has been spreading rapidly in Papua due to several factors: high rates of promiscuity, rituals in some tribes entailing partner swapping, poor education about AIDS, and lack of condoms.
Hindi Version:
।reuters।com/">http://www।reuters।com/ (०२।०८।०८)
थे स्पेशल उन एन्वोय फॉर हिव/एड्स इन एशिया एंड थे पैसिफिक रेसन्त्ली कॉल्ड फॉर मोरे अग्ग्रेस्सिवे एफ्फोर्ट्स इन इन्डोनेसिया टू प्रेवेंत थे स्प्रेअद ऑफ़ थे दिसेअसे टू थे जनरल पोपुलेशन। इन्डोनेसिया फसस अ ग्रोविंग एड्स प्रॉब्लम, पर्तिकुलार्ली अमोंग दृग उसेर्स एंड प्रोस्तितुतेस। होवेवर, थे कोउन्ट्री'स ओवेराल्ल एस्तिमतेद हिव इन्फेक्शन राते रेमैंस अमोंग थे लोवेस्त इन थे रेगिओं, अबाउट ०.४ परसेंट ऑफ़ थे पोपुलेशन.
थे स्पेशल उन एन्वोय फॉर हिव/एड्स इन एशिया एंड थे पैसिफिक रेसन्त्ली कॉल्ड फॉर मोरे अग्ग्रेस्सिवे एफ्फोर्ट्स इन इन्डोनेसिया टू प्रेवेंत थे स्प्रेअद ऑफ़ थे दिसेअसे टू थे जनरल पोपुलेशन। इन्डोनेसिया फसस अ ग्रोविंग एड्स प्रॉब्लम, पर्तिकुलार्ली अमोंग दृग उसेर्स एंड प्रोस्तितुतेस। होवेवर, थे कोउन्ट्री'स ओवेराल्ल एस्तिमतेद हिव इन्फेक्शन राते रेमैंस अमोंग थे लोवेस्त इन थे रेगिओं, अबाउट ०.४ परसेंट ऑफ़ थे पोपुलेशन.
"थे विंडो ऑफ़ ओप्पोर्तुनिटी इस नो ओपन टू कीप थे एपिदेमिक अत लो लेवेल्स," सैद नफीस सादिक, थे उन एन्वोय. शे रेकोम्मेंदेद इन्डोनेसिया स्टेप उप इट्स करंट प्रोग्राम्स टू प्रमोट बेहविओर चंगे एंड थे उसे ऑफ़ कोन्दोम्स.
अच्कोर्डिंग टू थे नेशनल एड्स कमीशन, रेलिगिऔस् ग्रौप्स इन इन्डोनेसिया, थे वर्ल्ड'स मोस्ट पोपुलोउस मुस्लिम नेशन, हवे स्त्रोंग्ली क्रितिसिजेद काम्पैग्न्स प्रोमोतिंग कंडोम उसे, सयिंग थे एन्कोउरागे प्रोमिस्कुइत्य्.
थे कमीशन एस्तिमतेस इन्डोनेसिया विल हवे १ मिलियन हिव/एड्स केसेस बी २०१५ इफ मोरे इस नोट दोने टू फिघ्त थे दिसेअसे. कर्रेंत्ली, थे गवर्नमेंट हस रेकोर्देद १०,००० एड्स केसेस, बुत थे कमीशन एस्तिमतेस तेरे अरे हुन्द्रेड्स ऑफ़ थौसंड्स ऑफ़ उन्रेपोर्तेद केसेस.
सादिक सैद थे प्रोविंस ऑफ़ पापुआ, ओं इन्डोनेसिया'स एकास्तेर्न्मोस्त फ्रिंगे, रेकुइरेस स्पेशल अत्तेंशन अस थे दिसेअसे हस स्तार्तेद टू स्प्रेअद फ्रॉम प्रोस्तितुतेस टू हौसेविवेस. पापुआ'स नम्बर ऑफ़ केसेस इस नेअर्ली २० तिमेस थे नेशनल एवरेज, अच्कोर्डिंग टू अ २००७ गवर्नमेंट सर्वे. हैल्थ एक्स्पेर्ट्स से थे दिसेअसे हस बीन स्प्रेअदिंग रापिद्ली इन पापुआ ड्यू टू सेवेरल फक्टोर्स: हिघ रतेस ऑफ़ प्रोमिस्कुइत्य्, रितुअल्स इन सोम त्रिबेस एन्तैलिंग पार्टनर स्वप्पिंग, पूर एदुकाशन अबाउट एड्स, एंड लैक ऑफ़ कोन्दोम्स।
Tamil Version:
।reuters।com/">http://www।reuters।com/ (0௨।0௮।0௮)
தி ஸ்பெஷல் உன் என்வாய் போர் ஹிவ்/ஐட்ஸ் இன் ஆசியா அண்ட் தி பசிபிக் ரேசென்த்லி கல்லேது போர் மோர் அக்க்றேச்சிவே எபிபிஒர்த்ஸ் இன் இந்தோனேசியா டு ப்றேவேன்ட் தி ச்ப்றேஅது ஒப் தி டிசேஅசே டு தி ஜெனரல் போபுலடின்। இந்தோனேசியா பாக்ஸ் ஏ க்ரோவிங் ஐட்ஸ் ப்ரோப்லேம், பர்டிகிலர்லி அமோங் திருக் உசெர்ஸ் அண்ட் ப்ரோச்டிடுடேஸ்। ஹோவேவேர், தி குன்றி'ச ஒவேரல் ஈஸ்டிமடேது ஹிவ் இந்பிச்டின் ரேட் ரேமைன்ஸ் அமோங் தி லோவேச்ட் இன் தி ரேகின், அபௌட் 0.௪ பெர்செண்ட் ஒப் தி போபுலேஷன்.
தி ஸ்பெஷல் உன் என்வாய் போர் ஹிவ்/ஐட்ஸ் இன் ஆசியா அண்ட் தி பசிபிக் ரேசென்த்லி கல்லேது போர் மோர் அக்க்றேச்சிவே எபிபிஒர்த்ஸ் இன் இந்தோனேசியா டு ப்றேவேன்ட் தி ச்ப்றேஅது ஒப் தி டிசேஅசே டு தி ஜெனரல் போபுலடின்। இந்தோனேசியா பாக்ஸ் ஏ க்ரோவிங் ஐட்ஸ் ப்ரோப்லேம், பர்டிகிலர்லி அமோங் திருக் உசெர்ஸ் அண்ட் ப்ரோச்டிடுடேஸ்। ஹோவேவேர், தி குன்றி'ச ஒவேரல் ஈஸ்டிமடேது ஹிவ் இந்பிச்டின் ரேட் ரேமைன்ஸ் அமோங் தி லோவேச்ட் இன் தி ரேகின், அபௌட் 0.௪ பெர்செண்ட் ஒப் தி போபுலேஷன்.
"தி விண்டோ ஒப் ஒப்போர்டுநிட்டி இஸ் நொவ் ஓப்பன் டு கீப் தி எபிதேமிக் அட் லோ லேவேல்ஸ்," சைட் நபிஸ் சாடிக், தி உன் என்வாய். ஷி ரேகோம்மேண்டேது இந்தோனேசியா ஸ்டெப் உப இட்ஸ் கரண்ட் ப்ரோக்ரம்ஸ் டு ப்ரோமொடே பெதவிஒர் சங்கே அண்ட் தி உஸ் ஒப் காங்டோம்ஸ்.
அச்கோர்டிங் டு தி நேஷனல் ஐட்ஸ் கமிஷன், ரெலிகிஔஸ் கிரௌப்ஸ் இன் இந்தோனேசியா, தி வேர்ல்ட்'ச மோஸ்ட் போபுலௌஸ் முஸ்லீம் நாடின், ஹவே ச்ற்றோங்க்லி ச்ரிடிசிழேது காம்பைக்ன்ஸ் ப்ரோமொடிங் கொண்டோம் உஸ், சயிங் தே என்சௌரகே ப்ரொமிஸ்குஇட்ய்.
தி கமிஷன் ஈஸ்டிமடேஸ் இந்தோனேசியா வில் ஹவே ௧ மில்லியன் ஹிவ்/ஐட்ஸ் கசெஸ் பி ௨0௧௫ இப் மோர் இஸ் நாட் டன் டு பிக்த்ட் தி டிசேஅசே. கிர்றேன்த்லி, தி கோவேர்ந்மேன்ட் ஹாஸ் ரேகோர்தேது ௧0,000 ஐட்ஸ் கசெஸ், பட் தி கமிஷன் ஈஸ்டிமடேஸ் தேரே ஆர் ஹுன்றேட்ஸ் ஒப் தௌசண்ட்ஸ் ஒப் உன்றேபோர்டேது கசெஸ்.
சாடிக் சைட் தி ப்ரோவின்சே ஒப் பபுபட்ட, ஆன் இந்தோனேசியா'ச எஅச்டேர்ந்மொச்ட் பிரிங்கே, ரெகுஇரெஸ் ஸ்பெஷல் அட்டேண்டின் அச தி டிசேஅசே ஹாஸ் ச்டர்டேது டு ச்ப்றேஅது பிரோம் ப்ரோச்டிடுடேஸ் டு ஹௌசெவிவேஸ். பபுபட்ட'ச நம்பர் ஒப் கசெஸ் இஸ் நேஅர்லி ௨0 டைம்ஸ் தி நேஷனல் அவேரகே, அச்கோர்டிங் டு ஏ ௨00௭ கோவேர்ந்மேன்ட் சர்வே. ஹீஅழ்த் எக்ஸ்பெர்த்ஸ் செ தி டிசேஅசே ஹாஸ் பீன் ச்ப்றேஅடிங் ரபிட்லி இன் பபுபட்ட பே டு செவேறல் பாக்டோர்ஸ்: ஹிக் ரத்ஸ் ஒப் ப்ரொமிஸ்குஇட்ய், ரிடுஅல்ஸ் இன் சொமே ட்ரிப்ஸ் என்டைளிங் பர்த்நேர் ச்வப்பிங், பூர் எடுகாடின் அபௌட் ஐட்ஸ், அண்ட் லச்க் ஒப் காங்டோம்ஸ்.
No comments:
Post a Comment